Včely a jejich výrobky

Včely vytvářejí velice užitečná, ale také velice zajímavá společenstva. Každá včela zde patří k určité skupině a plní pilně její úkoly. Některé sbírají nektar, medovici a pyl, jiné provádí konzervaci medu, výrobu vosku, další donáší vodu, mají na starost larvy, bojovnice chrání úl.
 
Využívání produktů včel lidmi je tradiční. Jejich užitečnost znali již naši dávní předci. Co nám kromě opylování rostlin včely dávají a jak to vyrábí?
 výrobky z medu
Med z nektaru i medovice
Pro výrobu této dobroty sbírají včely dvě základní suroviny. Jsou to nektar a medovice. Nektar sbírají z květů rostlin, které přitom opylují. Medovici jim „připravuje“ hmyz, který saje šťávy z rostlin. Hlavně různé druhy mšic. Ze sebrané medovice pak vzniká tmavší, lesní med. Při sběru jsou suroviny ukládány do tzv. medového váčku na těle včelky. Také jsou obohaceny o její vlastní enzymy. Než je váček plný, musí navštívit asi tisícovku květů! Ty nejen opyluje, ale ještě zde zanechá „feromonový vzkaz“ svým kolegyňkám, že nektar v nich již vybrala. Když na své cestě najde nový zdroj, přinese z něj nejdříve do úlu ochutnávku ke „schválení“. Až pak ho začne společenství využívat. Sebraný nektar včely v úle nejdříve pár dní vysušují. Dělají to „máváním“ svých křídel. Když je dosaženo vysušením správné hustoty, přichází na řadu uskladnění do plástve a uzavření jejích buněk voskovými víčky.
 včely na levanduli
Vosk vyrábí mladé včely
Skupina dělnic starých 12 až 18 dní má v úle na starost výrobu vosku. Ten se v částečkách odlupuje z jejich těl. V úle slouží k výrobě pláství a víček, my z něj již po mnoho generací vyrábíme svíčky.
 
Léčivý propolis
Jinak se propolisu říká také včelí tmel. Včely ho totiž používají na opravy různých netěsností v úle. Tato lepkavá voňavá hmota ovšem obsahuje i látky, které brání průniku infekce. Hubí viry a bakterie, způsobuje i mírné znecitlivění, zvyšuje obranyschopnost organismu. Tento včelí lék používají lidé také dlouhá léta. Najdeme ho v lécích, potravinových doplňcích a kosmetice. Pozor si ale musíme dávat v případě, když jsme alergici. Je totiž také hodně silným alergenem.

Včely a jejich výrobky
5 (100%)2